Bahan-bahan
Tepung Gandum ( 1 kg )
Minyak Sapi Tulen ( Ikut lembut adunan )
Kacang Tanah ( Di goreng tanpa minyak )
Telur ( 3 Biji )
Gula Aising
Cara-cara
- Panaskan tepung dalam kuali. Kaedah ini dilakukan supaya biskut yg dibuat nanti tidak melekat di lelangit apabila dimakan.
- Ayak tepung sebentar tadi,supaya tiada ketulan kecil.
- Kacang digoreng tanpa minyak sehingga masak. Kemudian buang kulitnya.
- Kacang tanah yang sudah dibuang kulitnya dikisar halus.
- Cairkan minyak sapi
- Gaul tepung gandum bersama kacang tanah, telur dan minyak sapi sehingga sebati.
- Apabila adunan suda sebati dan sesuai untuk dibulatkan. Bolehlah mula membulat adunan kecil-kecil sedikit demi sedikit.
- Setelah siap,bolehlah dimasukkan kedalam ketuhar untuk dimasak.
- Biskut yang sudah masak, bolehlah digulingkan ke dalam gula aising.
- Siap untuk dimakan.

No comments:
Post a Comment