Thursday, 18 June 2015

BISKUT MAKMUR

Bahan-bahan 

Tepung Gandum ( 1 kg )
Minyak Sapi Tulen ( Ikut lembut adunan )
Kacang Tanah ( Di goreng tanpa minyak )
Telur ( 3 Biji )
Gula Aising

Cara-cara

  • Panaskan tepung dalam kuali. Kaedah ini dilakukan supaya biskut yg dibuat nanti tidak melekat di lelangit apabila dimakan.
  • Ayak tepung sebentar tadi,supaya tiada ketulan kecil.
  • Kacang digoreng tanpa minyak sehingga masak. Kemudian buang kulitnya.
  • Kacang tanah yang sudah dibuang kulitnya dikisar halus.
  • Cairkan minyak sapi
  • Gaul tepung gandum bersama kacang tanah, telur dan minyak sapi sehingga sebati.
  • Apabila adunan suda sebati dan sesuai untuk dibulatkan. Bolehlah mula membulat adunan kecil-kecil sedikit demi sedikit.
  • Setelah siap,bolehlah dimasukkan kedalam ketuhar untuk dimasak.
  • Biskut yang sudah masak, bolehlah digulingkan ke dalam gula aising.
  • Siap untuk dimakan.

No comments:

Post a Comment