2 cawan tepung pulut1 sudu besar tepung gandum
1 cawan air
1 ketul gula melaka @ 1 kerek nisan ( dipotong dadu kecil )
1/2 biji kelapa muda ( isinya diparut halus )
Sedikit pewarna hijau
Garam secukup rasa
Cara menyediakan Resepi Kuih Onde-Onde @ Buah Melaka:
1. First, campurkan tepung pulut, tepung gandum, dan sedikit garam.
2. Kemudian masukkan pewarna hijau dan air sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh dan boleh digentel.
3. Ambil sedikit adunan (anggaran sebesar ibu jari) dan leperkan untuk letakkan gula melaka di tengahnya.
4. Kemudian tutup semula dan bulatkan jadi macam bebola ikan yang comel2. Sedap kalau buat saiz kecil comel molek.
5. Panaskan air di dalam periuk sehingga mendidih. Dah mendidih boleh masukkan bebola onde-onde tadi.
6. Apabila kuih onde-onde timbul, boleh diangkat dan toskan atas tapisan.
7. Dah siap toskan, golek2kan kuih onde-onde dengan kelapa parut yang bercampur dengan sedikit garam.
8. Siap untuk dihidangkan.
Sedap bila makan rasa manis gula melaka @ nisan. Selamat mencuba Resepi Kuih Onde-Onde @ Buah Melaka Mudah dan Sedap!
Sumber asal dari www.ciktom.com
No comments:
Post a Comment